Районна избирателна комисия Габрово


РЕШЕНИЕ
№ 70 - ПВР/НР
Габрово, 06.11.2016

ОТНОСНО: Жалба с вх. №5/06.11.2016г. депозирана от Николай Георгиев Григоров – упълномощен представителна инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката от регистъра на жалбите и сигналите.

В жалба с вх.№5/06.11.2016г. в 18,30 часа се сочи, че по данни на Любка Трифонова – секретар на ПСИК № 117 в гр.Габрово, общ.Габрово по решение на председателя на ПСИК г-жа Тотка Сидерова Гердемска, от 17.00ч. същата била оставена в сградата на Община – Габрово за да попълва документи, докато останалите четири члена на ПСИК №117 извършвали действия по изборният процес.  Това по същество представлявало нарушение на изборния кодекс, тъй, като един от членовете на комисията бил оставен извън състава му без това да е породено от обективни причини. Прави се искане да се извърши проверка по случая, да се установи нарушението и да се отстрани от ПСИК№117 председателя Тотка Сидерова Гердемска, като на нейно място да се назначи нов член.

Съгласно разпоредбата на чл.72, ал.1, т.20 от ИК районната избирателна комисия разглежда всички жалби и сигнали за нарушения в изборният ден и се произнася до един час от постъпването на жалбата или сигнала.

С оглед представените данни съдържащи се в жалбата РИК-Габрово констатира следното: Съгласно чл. 237, ал.2 от ИК членовете на ПСИК / бел. каквато е ПСИК№117 на територията на Община Габрово/, които обслужват подвижните избирателни кутии и са най- малко четирима,  получават от председателя на комисията списъка по чл. 37,, ал.4 от ИК, празна запечатана избирателна кутия,  на която с големи букви е указано, че избирателят може да изрази своят вот само със знак „Х” или „V”, поставен с химикал, пишещ със син цвят, кочан с бюлетини и печат. Видно от текста на ИК, съобразен с изложената фактическа обстановка в жалбата РИК-Габрово прави извод, че действията на ПСИК №117 на територията на Община Габрово са правомерни и най - малко четирима от нейните членове са работили пряко с избирателите, като са ги посещавали на адреси посочени в избирателният списък. Съгласно утвърдените методически указания приети с Решение № 3822-ПВР/НР от 20.10.2016г. на ЦИК съответната секционна избирателна комисия сама разпределя функциите помежду си, които следва да се изпълняват от членовете и по време на изборният ден. Предвид гореизложеното РИК-Габрово прави извод, че не е налице нарушение на ИК по конкретно подадената жалба.

След направените разисквания и на основание чл.72, ал.1, т.1 и т.20 от ИК, РИК - Габрово  

Р Е Ш И:

Оставя без уважение Жалба с вх. №5/06.11.2016г. депозирана от Николай Георгиев Григоров – упълномощен представителна инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката от регистъра на жалбите и сигналите, като неоснователна и недоказана.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия по реда на чл. 73, ал. 1 от ИК в срок до три дни от обявяването му.

Решението да се обяви на таблото на РИК - Габрово и да се публикува в интернет страницата на комисията.     

Председател: Мария Николаева Недева

Секретар: Иванка Иванова Баева

* Публикувано на 06.11.2016 в 20:08 часа

Календар

Решения

  • № 92 - ПВР / 15.11.2016

    относно: определяне на членове на РИК – Габрово за предаване в ТЗ на ГД „ГРАО“ – гр.Габрово за проверка на избирателните списъци за Район 07 – Габровски, с които е проведено гласуването във нов /втори/ избор за президент и вицепрезидент на републиката

  • № 91 - ПВР / 13.11.2016

    относно: Жалба с вх. № 11/13.11.2016г. депозирана от Николай Георгиев Григоров – упълномощен представителна инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката от регистъра на жалбите и сигналите.

  • № 90 - ВПР / 13.11.2016

    относно: Освобождаване от длъжност на членове на СИК в седми район Габрово и назначаване на нови

всички решения