Районна избирателна комисия Габрово


РЕШЕНИЕ
№ 66 - ПВР
Габрово, 06.11.2016

ОТНОСНО: Жалба с вх. №1/04.11.2016г. депозирана от Добромир Проданов Проданов – упълномощен представителна ПП ГЕРБ и жалба с вх.№ 2/04.11.2016г. депозирана от Кристина Максимова Сидорова – упълномощен представителна инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката от регистъра на жалбите и сигналите.

В жалба с вх.№1/04.11.2016г.  се сочи, че на 04.11.2016г. симпатизанти на ПП ГЕРБ разлепящи агитационни материали/плакати/на законоустановените за това места са станали обект на закани и грубо отношение от страна на г-н Николай Григоров – общински съветник в Община Габрово. Симпатизантите били заплашвани от г-н Григоров да не лепят плакати на ПП ГЕРБ на табло в близост до кино „Алеко”  в гр.Габрово. На симпатизантите било казано, че ако продължават да лепят плакати  то г-н Григоров лично щял да изпрати хора да ги скъсат. Отправя се искане РИК-Габрово да предприеме действия с цел недопускане на последващи незаконосъобразни действия.

С оглед изясняване на фактическата обстановка бе осъществен контакт с г-н Николай Григоров и същият се яви лично в РИК-Габрово. Той каза, че действително е бил до таблата в близост до кино”Алеко” в гр.Габрово и видял, че неизвестни за него лица лепели агитационни материали /плакати/ на ПП ГЕРБ върху вече поставени агитационни материали на инициативният комитет издигнал за кандидати Румен Радев и Илияна Йотова за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката. Не бил отправял закани и остри реплики към тях, само ги предупредил да не лепят върху плакати поставени от инициативният комитет.

В жалба с вх.№ 2/04.11.2016г. по описа на регистъра за жалби и сигнали  е изложено следното: На 04.11.2016г.  около 11.30ч. жалбоподателката г-жа Кристина Сидорова и г-н Николай Григоров преминавали покрай кино ”Кинополис”, / бел. Кино”Алеко”/ в гр.Габрово. Те видели неизвестни за тях лица да премахват агитационни материали/плакати/ на инициативният комитет издигнал Румен Радев и Илияна Йотова  за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката и на тяхно място залепвали плакати на кандидатската двойка издигната от ПП ГЕРБ. На отправена забележка от тяхна страна лицата отговорили, че изпълняват нареждания от офиса на ПП ГЕРБ. Отправя се искане да се извърши проверка по случая, да се установи самоличността на лицата, както и да се издаде решение, с което да се установи нарушението по чл.183, ал.5 от ИК.

С оглед изясняване на фактическата обстановка член на РИК-Габрово осъществи контакт с г-н Добромир Проданов – упълномощен представител на ПП ГЕРБ. Същият заяви, че ставало  дума за едно и също събитие, което той е отразил в жалба до РИК-Габрово / бел. Жалба с вх.№1/04.11.2016г./. От ПП ГЕРБ не са давали указания да се унищожават агитационни материали на други политически партии, коалиции или инициативни комитети, които участват в предстоящите избори.

След извършена проверка на сигнала посочен в жалбата РИК - Габрово, приема за установено следното:

Съгласно чл. 183, ал.5  от ИК  се забранява унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения от кодекса ред, до края на изборния ден. Видно от събраните данни по преписката комисията констатира, че се касае за едно и също събитие, като жалбите са депозирани в последният ден от срока за провеждане на предизборна агитация. Изминал е голям период от време от часа, в който се твърди, че е извършено евентуално нарушението до момента на подаване на писмените жалби, като не се събраха достатъчно доказателства, които да обуславят  наличието на доказано нарушение на ИК и по двете жалби. На представителите на упълномощеният представител на ПП ГЕРБ, както и на инициативният комитет издигнал Румен Радев и Илияна Йотова  за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката е обърнато внимание стриктно да се придържат към разпоредбите на ИК по време на провеждане на предизборната кампания.

            След направените разисквания и на основание чл.72, ал.1, т.1 и т.20 от ИК, РИК - Габрово  

Р Е Ш И:

  1. Оставя без уважение Жалба с вх. №1/04.11.2016г. депозирана от Добромир Проданов Проданов – упълномощен представителна ПП ГЕРБ и жалба с вх.№ 2/04.11.2016г. депозирана от Кристина Максимова Сидорова – упълномощен представителна инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката, като неоснователни и недоказани.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия по реда на чл. 73, ал. 1 от ИК в срок до три дни от обявяването му.

Решението да се обяви на таблото на РИК - Габрово и да се публикува в интернет страницата на комисията.

Председател: Мария Николаева Недева

Секретар: Иванка Иванова Баева

* Публикувано на 06.11.2016 в 09:04 часа

Календар

Решения

  • № 92 - ПВР / 15.11.2016

    относно: определяне на членове на РИК – Габрово за предаване в ТЗ на ГД „ГРАО“ – гр.Габрово за проверка на избирателните списъци за Район 07 – Габровски, с които е проведено гласуването във нов /втори/ избор за президент и вицепрезидент на републиката

  • № 91 - ПВР / 13.11.2016

    относно: Жалба с вх. № 11/13.11.2016г. депозирана от Николай Георгиев Григоров – упълномощен представителна инициативен комитет за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова за кандидати за президент и вицепрезидент на републиката от регистъра на жалбите и сигналите.

  • № 90 - ВПР / 13.11.2016

    относно: Освобождаване от длъжност на членове на СИК в седми район Габрово и назначаване на нови

всички решения