Районна избирателна комисия Габрово


РЕШЕНИЕ
№ 18-ЕП
Габрово, 12.05.2019

ОТНОСНО: Приемане на график и утвърждаване на програма за обучението на членовете на секционните избирателни комисии за район №07 - Габровски

На основание чл. 72, ал. 1, т. 3 от Изборния кодекс във връзка с Решение № 246-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК и Писмо Изх.№ЕП-15-52/09.05.2019г. на ЦИК , РИК 07

Р Е Ш И:

1.ПРИЕМА график за провеждане на обучение на членовете на секционни избирателни коисии, както следва:

Община в Район 07

Място на провеждане

Дата и час

Членове на РИК

ОБЩИНА ТРЯВНА

Салон на НЧ „Пенчо Славейков -1871“

21.05.2019г.

17.30ч.

Еленка Колева

Диляна Стефанова

Христина Петкова - Машинно гласуване

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

Дом на културата „Мара Белчева“

21.05.2019г.

17.00ч.

Мария Недева

Иванка Баева

Соня Семова

Юли Енчев - Машинно гласуване

ОБЩИНА ДРЯНОВО

Ритуална зала община Дряново

22.05.2019г.

17.30ч.

Евгени Попов

Еленка Колева

Христина Петкова - Машинно гласуване

ОБЩИНА ГАБРОВО

Зала „Възраждане“

23.05.2019г.

17.30ч.

Мария Недева

Евгени Попов

Иванка Баева

Юли Енчев - Машинно гласуване

 

2.УТВЪРЖДАВА следната програма за обучението на членовете на секционни избирателни комисии:

2.1.Правомощия на СИК и организация на работата на членовете на СИК; вземане и оформяне на решения; разпределяне на функции между членовете на СИК; разглеждане на жалби и сигнали на избирателите.

2.2.Работа на СИК с избирателните списъци и изборни книжа – вписване на данни в избирателните списъци; дописване на избирателите в изборния ден; вземане и оформяне на решение на СИК при отказ за допускане на граждани до гласуване.

2.3.Получаване на изборни книжа и материали в предизборния ден и оборудване на изборното помещение – видове изборни книжа и материали; подписване на протоколи за приемане и предаване; оборудване на изборното помещение и кабините за гласуване; запечатване на помещението.

2.4.Изборен ден – начало и край на гласуването; действия на СИК при откриването на изборния ден; забрани при гласуването; нарушения на изборния процес; лица, които имат право да присъстват в изборния ден; подаване на информация за избирателната активност; взаимодействие с общинската администрация, РИК и органите на Министерството на вътрешните работи.

2.5.Гласуване на избирателите в СИК и необходими документи за гласуване – гласуване на избиратели, вписани в избирателните списъци част 1 и част 2; гласуване на граждани, имащи право да гласуват, но които не са вписани в избирателния списък; гласуване на лица, заети в произвеждането на изборите; гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването; гласуване с придружител; гласуване с удостоверение за гласуване на друго място; необходими документи за гласуване.

2.6.Преброяване на гласовете – бюлетина за гласуване; действителен и недействителен глас; отваряне на избирателната кутия; подреждане на бюлетините; броене; лица, които имат право да присъстват в изборното помещение

2.7.Вписване на данни в секционните протоколи – вписване на данни в протокола преди отваряне на избирателната кутия за гласуване; вписване на данни след отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете; чернови; контроли; подписване; поправки и лица, които получават копия от протокола;

2.8.Опаковане на изборните книжа и материали и предаване на секционния протокол на РИК – опаковане на изборните книжа и материали; транспортиране и предаване на изборните книжа на РИК и общинските администрации; действия на СИК в Изчислителния пункт на РИК

3.Гласуване в подвижна избирателна секция – получаване на книжата и маркиране на печата; гласуване; отпечатване и връщане на подвижната избирателна кутия в помещението на СИК.

4.Гласуване с машинно устройство – получаване на изборни книжата; гласуване; отчитане на резултатите от машинно гласуване.

Кметовете на общините на територията на област Габрово следва да разгласят информация за провеждане на обученията на членовете на секционните избирателни комисии в съответната община, като съобщението за дата, час и място бъде публикувано на интернет сайта на всяка община и да бъде поставено на видно място в  сградата на кметството на всяко населено място, където има образувана избирателна секция.

Общинските администрации да осигурят информация на РИК 07 за участвалите в обучението членове на секционните избирателни комисии .

Графикът за обученията по общини да се изпрати на ЦИК за сведение, в срок до 13.05.2019г.

Решението да се обяви на таблото на РИК 07 и да се публикува в интернет страницата на комисията.

Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му по реда на чл.73 от ИК.

Председател: Мария Николаева Недева

Секретар: Иванка Иванова Баева

* Публикувано на 12.05.2019 в 13:22 часа

Календар

Решения

  • № 69-ЕП / 07.06.2019

    относно: Молба с вх. № 221/07.06.2019г. на Илия Тодоров Бонев

  • № 68-ЕП / 28.05.2019

    относно: определяне на членове на РИК – Габрово за предаване в ТЗ на ГД „ГРАО“ – гр.Габрово за проверка на избирателните списъци за Седми район – Габровски, с които е проведено гласуването в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г.

  • № 67-ЕП / 27.05.2019

    относно: Повторно разпечатване на разписки за въвеждане на числовите данни от протоколи на СИК в Седми район Габровски

всички решения