Районна избирателна комисия Габрово


РЕШЕНИЕ
№ 2-ЕП/НС
Габрово, 21.04.2024

ОТНОСНО: Приемно време за граждани, организация на заседанията на РИК в Седми изборен район – Габровски, начина на приемане на решения и номерирането им

На основание  чл.72, ал.1, т.1 от ИК и  Решение №3074-ЕП/НС от 15.04.2024г. на ЦИК , РИК в Седми изборен район – Габровски

РЕШИ:

1.Приемното време за граждани в РИК е: всеки ден – от 9.00 часа до 17.00 часа, с изключение на случаите, когато съгласно разпоредбите на Изборния кодекс и по Решение на ЦИК се установяват други часове за работа на РИК.

2.Заседанията на РИК в Седми изборен район – Габровски ще се провеждат всеки ден от 17.00 часа, с изключение на случаите, когато Комисията реши друго.

Заседанията се свикват от председателя или по искане на поне една трета от членовете комисията. Членовете  на РИК се уведомяват за датата и часа на провеждане на заседанието и проекта на дневен ред чрез публикуване на съобщение на интернет страницата на Комисията и по телефон или чрез електронна поща, или по друг начин, който може да удостовери уведомяването. При промяна на датата или часа на свикано заседание членовете на комисията се уведомяват чрез публикуване на съобщение на интернет страницата, по телефона и по електронната поща. 

Заседанията са присъствени и се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията, на която предварително се обявява проект за дневен ред.

Заседанията на комисията се ръководят от председателя, а в негово отсъствие - от определен от него заместник-председател. 

Заседанията са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете на РИК.

Комисията взема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове.

Когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на ИК. При отмяна на решение за отхвърляне общинската избирателна комисия постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от членовете й. 

Решенията на комисията се приемат с поименно гласуване, което се отразява в протокола от заседанието. Гласуването е явно. Гласува се "за" или "против". Не се допуска гласуване "въздържал се".

На заседанията на комисията може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции или инициативни комитети, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Изказаните становища, мнения и възражения се записват в протокола.

Членовете на РИК могат да подписват протоколи и да гласуват решения с "особено мнение", като в този случай изрично отбелязват дали гласуват "за" или "против" конкретното решение и в какво се изразява особеното мнение.

За проведено заседание на РИК се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря.

Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК се подписват от председателя и секретаря и се подпечатват с печата й. При отсъствия на председателя, секретаря или заместник – председателя се прилага разпоредбата на чл.70, ал.9 от ИК.

Взетите от РИК решения имат единна последователна номерация с арабски цифри, след съответната арабска цифра се поставя тире и се добавя съкращението  ЕП - за избори за членове на Европейския парламент от Република България, НС – за изборите за народно събрание. Когато решението касае и двата вида избори, след съответната арабска цифра се поставя тире и се добавя съкращението – ЕП/НС.

3.По време на дежурство членовете на РИК в Седми изборен район – Габровски са длъжни:

- да се явяват в работното помещение на Комисията, в началните часовете, посочени в утвърдения график на дежурствата;

-да приемат и завеждат в съответните регистри адресираните до РИК документи;

-да водят дневник на телефонните обаждания;

-да отговарят на въпросите на граждани и представители на политически партии, коалиции и инициативни комитети, които са от компетенциите на РИК;

-да предават на заинтересованите лица, адресираните до тях удостоверителни документи, издадени от РИК, след като удостоверят това действие с полагане на подписи от своя страна  и от страна на получателя в съответния регистър;

-да не допускат нерегламентирано от ИК изнасяне на документи от работното помещение на комисията ;

-от 16.00 часа до 17.00 часа ежедневно, да подготвят проект на дневен ред за заседанието на Комисията за деня и да организират обявяването му на интернет страницата на комисията (Приложение №1 към протокола от 21.04.2024 г.);

- да докладват пред комисията входящата и изходяща кореспонденция и да предлагат проекти на решения по нея.

Решението да се обяви на таблото на РИК в Седми изборен район – Габровски и да се публикува в интернет страницата на комисията.

Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му по реда на чл.73 от ИК.

Председател: Мария Николаева Недева

Секретар: Ива-Мария Диянова Маджарова

* Публикувано на 21.04.2024 в 19:04 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 55 -ЕП/НС / 16.05.2024

    относно: Утвърждаване на графични файлове за предпечатен образец на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители и тираж на бюлетините

  • № 54 -ЕП/НС / 13.05.2024

    относно: Упълномощаване на представители на РИК в Седми изборен район - Габровски за приемане на отпечатаните хартиени бюлетини и на ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. и съпровождане на транспортното средство до Областна администрация - Габрово

  • № 53-ЕП/НС / 13.05.2024

    относно: Назначаване на членовете на СИК за община Трявна

всички решения